vitamine C

2 mei 2023 by admin

3 voordelen van vitamine C

vitamine CHeb je gehoord over de gezondheidsvoordelen van vitamine C? Van vitamine C tabletten, of ascorbinezuur, is lang gedacht dat het de immuniteit ondersteunt. Is dit waar, en welke andere voordelen kan vitamine C bieden? We zochten het uit.

Voordat we het hebben over de gezondheidsvoordelen van vitamine C, is het belangrijk om de bronnen van vitamine C te begrijpen.

Fruit en groenten als broccoli, aardbeien en guave bevatten vitamine C. Vitamine C is een van de vele voedingsstoffen die in een voedzame, evenwichtige voeding voorkomen. Ontdek hoe vitamine C een cruciale rol speelt bij de gezondheid van de huid, de immuunfunctie en meer.

Voordeel 1. Vitamine C en de gezondheid van de huid

Om de huid gezond te houden, moet je ervoor zorgen dat je voldoende vitamine C in je voeding opneemt. Als antioxidant speelt vitamine C een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid. Antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden om de huid op celniveau gezond te houden. Vitamine C helpt je lichaam ook om collageen aan te maken. In een onderzoek naar vitamine C en de gezondheid van de huid werd aangetoond dat vitamine C de collageensynthese ondersteunt.

Collageen is een eiwit en belangrijk bij vitamine C.

Collageen is een eiwit dat je lichaam aanmaakt en dat helpt je huid zijn stevigheid en elasticiteit te geven. Om vitamine C-rijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, probeer je voedingsmiddelen als broccoli, aardbeien, boerenkool, kiwi’s, sinaasappelsap en rode pepers. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor vitamine C is 90 mg/dag voor mannen en 75 mg/dag voor vrouwen.

Voordeel 2. Vitamine C voor ondersteuning van het immuunsysteem

Veel mensen weten dat vitamine C een rol speelt bij de gezondheid van het immuunsysteem. In feite tonen studies aan dat vitamine C de cellulaire functies van zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem helpt ondersteunen.

Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt je immuunsysteem op gang te houden. Het ondersteunen van een gezond immuunsysteem vereist een verscheidenheid aan vitaminen en voedingsstoffen – een essentiële is vitamine C.

Gelukkig zit vitamine C in veel gewone voedingsmiddelen. Om ervoor te zorgen dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, blijf recepten met vitamine C-rijk voedsel in het dagelijkse menu opnemen, en neem eventueel Emergen-C als aanvulling op je gezonde dieet.

Voordeel 3. Vitamine C en ijzer opname

Wist je dat er een verband bestaat tussen Vitamine C en ijzer opname? IJzer is een mineraal dat voorkomt in vlees, zeevruchten en spinazie en is essentieel voor groei en ontwikkeling. Het is een belangrijk bestanddeel van honderden eiwitten en enzymen die essentiële biologische functies ondersteunen, zoals zuurstoftransport, energieproductie en DNA-synthese.

Vitamine C verhoogt de biologische beschikbaarheid van ijzer uit bepaalde voedingsmiddelen door de darmabsorptie van non-heemijzer te verhogen.

Dus, als je meer ijzer wilt halen uit de voedingsmiddelen die je eet, voeg dan een vitamine C-rijk voedingsmiddel toe aan je maaltijd, zoals sinaasappelsap bij je met ijzer verrijkte cornflakes, of een flinke schep tomatensaus op je gehaktballen.

#vitamine c